Što je sustav Putni Anđeo?

Putni anđeo (PA) je sustav brzog i jednostavnog upozoravanja mjerodavnih pravnih ili privatnih osoba (hitna pomoć, vatrogasci, policija, vučna služba, privatne osobe koje je korisnik naveo da ORYX može s njima kontaktirati u slučaju prometne nezgode) namijenjen vozačima u slučaju automobilske nezgode.

Sustav je osmišljen tako da ne ometa vozača prilikom vožnje te u slučaju eventualne prometne nezgode obavlja komunikaciju s pozivnim centrom ORYX-a ili privatnim osobama pružajući informacije o okolnostima prometne nezgode.

Neke od informacija koje Putni Anđeo šalje označenim primateljima uključuju GPS lokaciju, brzinu prije nezgode te podatke o vozaču. Samim time što se komunikacija ostvaruje između računalnih sustava bez ljudske intervencije, informacije stižu na pravo mjesto u najkraćem mogućem roku te se ujedno izbjegava faktor ljudske pogreške pri prijavi detalja nastale situacije.

Putni Anđeo je troslojni sustav koji se sastoji od aplikacije na pametnom telefonu, serverske aplikacije i baze podataka. Sustav u stvarnom vremenu obrađuje skupove podataka dobivenih od senzora ugrađenih u pametne telefone i na osnovi izrađenih algoritama postavlja parametre o stanju vozila u prometu.

Putni Anđeo, u kombinaciji s drugim elementima pasivne sigurnosti u automobilu, povećava ukupnu razinu osobne sigurnosti u prometu – Putni Anđeo u automobilu sigurnosni je „dodatak“, a ne rješenje za zaštitu od posljedica prometne nezgode.

Kao i svaki drugi sustav za unapređenje cestovne sigurnosti, i aplikacija/sustav Putni Anđeo ima inherentna ograničenja, odnosno nije moguće jamčiti da će u svako doba i u svakoj situaciji sustav sto posto pouzdano funkcionirati.