Putni anđeo (PA) je sustav brzog i jednostavnog upozoravanja mjerodavnih pravnih ili privatnih osoba (hitna pomoć, vatrogasci, policija, vučna služba, privatne osobe koje je korisnik naveo da ORYX može s njima kontaktirati u slučaju prometne nezgode) namijenjen vozačima u slučaju automobilske nezgode.

Sustav je osmišljen tako da ne ometa vozača prilikom vožnje te u slučaju eventualne prometne nezgode obavlja komunikaciju s pozivnim centrom ORYX-a ili privatnim osobama pružajući informacije o okolnostima prometne nezgode.

Neke od informacija koje Putni Anđeo šalje označenim primateljima uključuju GPS lokaciju, brzinu prije nezgode te podatke o vozaču. Samim time što se komunikacija ostvaruje između računalnih sustava bez ljudske intervencije, informacije stižu na pravo mjesto u najkraćem mogućem roku te se ujedno izbjegava faktor ljudske pogreške pri prijavi detalja nastale situacije.

Putni Anđeo je troslojni sustav koji se sastoji od aplikacije na pametnom telefonu, serverske aplikacije i baze podataka. Sustav u stvarnom vremenu obrađuje skupove podataka dobivenih od senzora ugrađenih u pametne telefone i na osnovi izrađenih algoritama postavlja parametre o stanju vozila u prometu.

Putni Anđeo, u kombinaciji s drugim elementima pasivne sigurnosti u automobilu, povećava ukupnu razinu osobne sigurnosti u prometu – Putni Anđeo u automobilu sigurnosni je „dodatak“, a ne rješenje za zaštitu od posljedica prometne nezgode.

Kao i svaki drugi sustav za unapređenje cestovne sigurnosti, i aplikacija/sustav Putni Anđeo ima inherentna ograničenja, odnosno nije moguće jamčiti da će u svako doba i u svakoj situaciji sustav sto posto pouzdano funkcionirati.

Da bi mogli instalirati aplikaciju Putni Anđeo na vaš mobitel morate imati pristupni kod. Pristupni kod dobijete SMS porukom i upišete ga prilikom registracije aplikacije na vašem mobitelu.

Primjer: Svi članovi Croatia Osiguranja koji naprave policu obaveznog auto osiguranja ostvaruju pravo na besplatnu Aplikaciju Putni Anđeo te se pristupni kod šalje SMS-om svim osiguranicima na broj mobilnog telefona.

Postoji više razloga za to.

  1. Od potpisivanja police/ugovora pa do slanja SMS-a korisniku prođe 3 dana. Mi šaljemo SMS-ove svaki dan u 9h.
  2. Korisnik nema upisan broj mobitela kada je ugovarao policu/ugovor. Nemamo broj na koji bi poslati SMS.
  3. Korisnik upisao krivi ili drugi broj mobilnog uređaja od onoga koji koristi. Naprimjer korisnik nije dobio SMS jer je dao broj službenog mobitela a u toj firmi više ne radi.

Na mail [email protected] možete poslati osobne podatke, broj ugovor/police, te broj mobilnog uređaja kojeg koristite te ćemo vam poslati SMS s pristupnim kodom.

Možete instalirati Putni Anđeo na novi telefon bez ograničenja. Ako neznate pristupni kod kontaktirajte nas na e-mail: [email protected] te ćemo vam poslati ponovno SMS sa novim pristupnim kodom. Prebacivanjem same SIM kartice ne prebacuje se i aplikacija Putni Anđeo, potrebno ju je ponovno instalirati na novi telefon.

Putni Anđeo na Android telefonima mora koristiti Google services zbog bug-a na Android OS-u u location services, koji će imati većina korisnika. Da bi se to izbjeglo Putni Anđeo koristi Google servise za određivanje lokacije gdje se nalazite i na osnovu toga detektira da je vožnja započela ili završila.

Neke e-mail adrese prepoznaju e-mailove od Putnog Anđela kao spam te je potrebno definirati e-mail da nije spam.

Naš e-mail: no_reply(AT)driveangel.co.uk Potrebno označiti naš e-mail kao „Nije nepoželjna pošta“

Uvjet da bi Putni Anđeo radio ispravno je da tablet ima GPS i GSM. Odnosno mora imati pristup satelitima za navigaciju i mora imati telefonsku SIM karticu sa kojom imate pristup Internetu.

Razlog je što Putni Anđeo ne detektira automatski vožnju. Kada se vozite pokazuje uvijek 0km/h i za njega vožnja nije ni počela. Nakon 3 minute sam završi vožnju. Također ne vidi se pozicija na mapi koju dobije „Osobni Anđeo“ kada postoji takav problem.

Uzrok tome je što mobitel ima ugašen GPS (Global Positioning System).

Provjeriti da li je uključen. (Postavke – Usluga određivanja lokacije – GPS sateliti) ili na iPhone-u (Settings – Privacy – Location services)

Minimalni uvjeti za rad:

  1. iOS – minimalna verzija iOS-a je 6.0
  2. Android: Android OS od 2.3 prema gore,za Android verziju potrebno je instalirali i Google services (zbog bug-a na Android-u v. 4.x) – Aplikacija će prilikom instalacije pitati da se instalira Google services ako još nisu instalirani na telefonu
  3. Windows Phone – podržane verzije: 8.0, 8.1, …

Primjer:
Premala verzija operativnog sistema. Pokušaj instalacije Putnog Anđela na iPhone 4 završava ovakvom porukom.
U primjeru je verzija 5.1.1. (9B206)
Verziju mobitela možete pronaći pod.
Postavke > Općenito > Opis (iPhone na Hr)
Settings > General > About (iPhone na Eng)
Postavke > O telefonu > Verzija sustava Android (Android telefon)
Postavke > O telefonu > Dodatne informacije (Windows telefon)

Putni Anđeo koristi se GPS sustavom za očitavanje lokacije nezgode. Ako zbog bilo kojeg razloga vaš mobitel ne može primiti GPS signal, sustav će kao referentnu točku za intervenciju uzeti posljednju očitanu GPS lokaciju. Primjerice, ako se dogodi prometna nezgoda unutar tunela (gdje nema GPS signala), služba hitne pomoći znat će vašu posljednju lokaciju prije ulaska u tunel.

Iako aplikacija ima vrlo skromne zahtjeve u pogledu kvalitete radio signala za podatkovni promet, nijedan mobilni operator ne može jamčiti stopostotnu pokrivenost signalom na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Stoga, ako se prometna nezgoda dogodi na lokaciji gdje nema signala, kao referentna točka uzima se posljednja očitana lokacija prije gubitka signala.

Aplikacija zahtijeva relativno skromnu količinu podatkovnog prometa. Primjerice, ako e-mailom pošaljete nekoliko fotografija, potrošit ćete više podatkovnog prometa nego da prevezete tisuću kilometara s uključenim Putnim Anđelom.

No bez obzira na relativno male zahtjeve, trebate imati uključeni tarifni model koji uključuje određenu količinu podatkovnog prometa. Ako vam mobilni operator zbog bilo kojeg razloga uskrati podatkovni promet, aplikacija neće moći raditi.

Jedan sat vožnje troši oko 70kb podatkovnog prometa.

Da bi sustav pružio svoju punu funkcionalnost, mobitel u automobilu mora biti uglavljen na postolju/držaču koji je čvrsto povezan s automobilom i omogućuje razgovor bez ruku i punjenje baterije. Ne preporučuju se držači za mobitele koji su pričvršćeni za vjetrobransko staklo pomoću gumenog vakuumskog zvona jer u slučaju pucanja stakla postoji veliki rizik da se mobitel ošteti te prestane slati podatke o prometnoj nezgodi. Preporučuju se držači učvršćeni za armaturnu ploču u visini upravljača ili niže, odnosno držači koji će ostati na svojem mjestu čak i u slučaju najtežih prometnih nezgoda.

Najčešći je razlog za aktiviranje lažnog alarma pad mobilnog uređaja na pod vozila tijekom vožnje. Zbog toga preporučujemo držače za mobilne uređaje koji će osigurati da uređaj ne pada i time ne uzrokuje nepotrebne alarme.

Na popisu držača koji udovoljavaju zahtjevima Putnog Anđela ima stotine različitih modela te je vrlo vjerojatno da je i vaš postojeći držač/punjač odgovarajući za tu svrhu. Dakle, kod kupnje novog ili provjere postojećeg držača provjeriti sljedeće:

  • Postolje/držač trebalo bi biti postavljeno na gornjoj polovini, negdje oko sredine ploče s instrumentima, tako da vozač može vidjeti ekran a da ne skida pogled s ceste. Aplikacija šalje poruke i upozorenja samo na osnovi „potrebno-je-znati“ i većina poruka jasni su piktogrami koji su razumljivi bez čitanja. Npr. ako se na zaslonu pojavi šalica kave, ne morate ništa čitati jer je poruka jasna – vozite predugo bez odmora te se preporučuje stanka.
  • Ne samo da vi morate imati nesmetani pogled na mobitel nego mobitel mora imati neometan „pogled“ na unutrašnjost vozila. Mikrofoni na vašem mobitelu imaju aktivnu ulogu u usluzi i to je još jedan razlog zašto mobitel ne smije biti u džepu ili pretincu za rukavice jer bi tako postao „gluh“ i „slijep“.
  • Ako imate potrebu zvati i primati pozive, postolje mora biti udobno za razgovor bez pomoći ruku.
  • Postolje, odnosno punjač, mora biti povezano s upaljačem za cigarete kako bi se baterija uvijek punila.

Čak i u najgorem scenariju aplikacija će sigurno izvršiti svoju zadaću prije nego što telefon bude uništen. Tipična automobilska nezgoda  traje oko pedeset milisekundi.  U prvih 30 – 40 ms putnici nisu ozlijeđeni, a za to vrijeme zračni jastuci trebali bi se već potpuno otvoriti. Tek u drugom dijelu sudara nastupa životna opasnost, ali u tom trenutku aplikacija je već poslala alarm. Kada je telefon uništen „otkucaji srca“ (puls podataka) aplikacije prestaju te osoblje pozivnog centra može sa sigurnošću zaključiti da vam je potrebna pomoć  što je prije moguće.

Baterija je još jedan vrlo važan razlog zašto se preporučuje da mobitel bude uglavljen na postolju koje puni bateriju. Kada je Putni Anđeo uključen, vaš mobitel mora stalno procesirati određeni skup podataka i uspostavljati podatkovnu vezu što predstavlja dodatno opterećenje za bateriju vašeg mobitela.

Putni Anđeo ima umjereni apetit za strujom, ali će isprazniti bateriju npr. kod mobitela kao što je iPhone 5 za četiri do pet sati vožnje. Nema potrebe da prazna baterija ugrozi zaštitu koju vam pruža Putni Anđeo. Ako se koriste još neke druge funkcije mobitela, baterija će se još brže prazniti.

Postoje tri mogućnosti uključivanja aplikacije:

Ručno: Pokretanje aplikacije i gašenje trenutačno je na zahtjev korisnika.

Srednje Auto: Pokretanje aplikacije unutar 4 kilometra ili pet minuta vožnje. Aplikacija tada primjenjuje Wi-Fi, Bluetooth ili telefonske repetitore za detekciju kretanja vozila. Na brzini većoj od 20 km/h automatski se uključuje praćenje.

Visoko Auto: Pokretanje aplikacije unutar 700 metara vožnje ili tri minute vožnje. Aplikacija primjenjuje GPS modul. Satelitska navigacija najtočniji je način detekcije vožnje, ali zbog svoje točnosti velik je potrošač baterije mobitela.

Sva tri načina rada automatski se gase unutar 0,8 kilometara od točke zaustavljanja vozila ili tri minute od prestanka vožnje.

Naš savjet je da koristite „Srednje Auto“ jer lociranje pomoću WiFi-a i baznih stanica je dovoljno točno za urbane sredine.

Naravno da ne. Možete odabrati želite li angažirati sve „svoje anđele“, samo nekoliko njih, samo jednoga ili nijednoga. Najbolja je smjernica opet zdrav razum. Npr. ako imate rođaka ili prijatelja koji vas stalno zove i pita: „Kako je na putu?“ ili „Kada ćeš stići?“,  njega sigurno angažirajte kao svog  „osobnog anđela“. Ne želite doživjeti nezgodu zato što ste bili ometani odgovarajući na ta trivijalna pitanja.

Svaki put kada krenete na put vaš Osobni Anđeo (mama, djed, supruga i sl.) o tome će biti obaviješten i moći će cijeli vaš put pratiti na karti u realnom vremenu bez potrebe da vas zove dok se vozite i pita kada ćete doći ili jeste li stigli.

Mi posebno preporučujemo da svoje „osobne anđele“ angažirate samo kada ste statistički najranjiviji – po noći, na dugim putovanjima, na izvangradskim cestama, za lošeg vremena, kada je slaba vidljivost i slično.

Ako premašite zadanu razinu glasnoće (iznad 95 db), aplikacija će vas upozoriti da zbog sigurnosti smanjite glasnoću. Da bi sustav mogao „zaključiti“ je li došlo do prometne nezgode, aplikacija između ostalog analizira i zvučnu sliku unutar automobila. Da bi sustav mogao razlikovati tipičnu zvučnu sliku unutar kabine u kojoj se sluša glazba od zvučne slike sudara, glazba koju slušate za vrijeme vožnje ne smije biti preglasna. Pojednostavljeno rečeno, ako ste pojačali glasnoću do kraja, aplikacija bi mogla zaključiti da nije riječ o glazbi nego o zvuku lomljave metala. Aplikacija podnosi relativno glasnu glazbu, ali samo do razine koja se smatra prihvatljivom za sigurnu vožnju. Ako ne smanjite glasnoću, aplikacija će i dalje normalno raditi, ali će njezina puna funkcionalnost biti ograničena u jednom parametru.

Kada je aplikacija uključena, možete pozivati i primati pozive bez ikakvih ograničenja. Za vrijeme razgovora na vrhu ekrana bit će upaljena crvena traka koja vas samo podsjeća da Putni Anđeo u pozadini i dalje radi svoj posao. Za vrijeme vožnje preporučujemo način telefoniranja „hands free“. Ako razgovarate na način „hands free“, aplikacija pruža punu funkcionalnost. Dok je sustav uključen, možete se nesmetano koristiti i bilo kojom drugom aplikacijom na svom mobitelu.

Među podacima koje aplikacija analizira nalazi se i brzina. Ako prijeđete brzinu od 130 km/h, sustav će vas upozoriti da smanjite brzinu. To je samo upozorenje da razmislite o smanjenju brzine. To upozorenje ni na koji način ne umanjuje funkcionalnost aplikacije.

Kada vožnja traje dulje od dva sata sustav će vas upozoriti da napravite pauzu za kavu i kratki odmor da bi mogli osvježeni nastaviti putovanje. To upozorenje ni na koji način ne umanjuje funkcionalnost aplikacije.

Na svom korisničkom računu možete navesti određene osobne i medicinske podatke kao što su vaša krvna grupa, alergije i druge medicinski relevantne podatke bitne za uspješnu medicinsku intervenciju u slučaju nezgode. Za točnost vaših osobnih/medicinskih podataka snosite punu i isključivu odgovornost. Mi jamčimo da će vaši osobni i medicinski podaci biti dostupni isključivo medicinskom osoblju hitne pomoći, i to samo nakon zaprimljenog alarma koji je sustav aktivirao.

Bili ste svjedok prometne nezgode ili trebate pomoć na cesti jer vam se vozilo pokvarilo.  Tada koristite mogućnost tipke „Pomoć na cesti ASISTENCIJA“  

Nakon dvije minute nazvat će vas dežurni djelatnik iz kontaktnog centra i pokušati saznati od vas što se dogodilo i kakvu pomoć trebate.  Koristeći mogućnosti GPS-a vaš poziv će nam javiti točnu vašu lokaciju te olakšati i ubrzati da pomoć što prije dođe do vas.

Load More

Nisi pronašao odgovor?

Nema problema. Pošalji nam upit 😉